Jakość wody a smak kawy

Jakość wody a smak kawy

Wbrew pozorom woda ma bardzo duży wpływ na smak przygotowywanych przez nas napojów. Kupując drogą kawę ziarnistą, chcemy wydobyć z niej całą esencję i aromat, a tymczasem płyn, którego użyjemy do jej parzenia, może zepsuć te walory. Przede wszystkim powinniśmy się trzymać zasady, że chcąc uzyskać doskonały produkt końcowy, musimy użyć wysokiej jakości surowców. W tym przypadku nie oznacza to przygotowywania tej aromatycznej cieczy na wodzie mineralnej, chodzi o dobranie odpowiedniego jej rodzaju do oczekiwanego efektu. Zbyt duża ilość minerałów spowoduje, że smak kawy będzie przytłoczony, natomiast za mała ilość uczyni go nieprzyjemnym i ziemistym. Idealna mineralizacja w tej sytuacji powinna być na poziomie TDS równym 120 -160 mg/litr. 

Jak uzyskać idealną wodę do parzenia kawy?

Walory smakowe naszego aromatycznego napoju zdecydowanie wzrosną, jeśli zastosujemy specjalne filtry do wody. Mamy tu do wyboru urządzenia montowane na kran lub dzbanki, dzięki którym woda kranowa jest zmiękczana i zmienia smak. W produktach firm takich jak Dafi lub Brita wkłady wymieniamy raz w miesiącu, a więc koszt oczyszczania w ten sposób wody wynosi około 10 zł. Sprzęt filtrujący na kran wymaga większego wkładu finansowego na początku, jednak jego konserwacje odbywa się rzadko, co efekcie daje podobne rezultaty finansowe. Niezależnie od wybranej metody już po pierwszym parzeniu kawy zauważymy wyraźną poprawę jej smaku, a ekspres będzie mniej narażony na osadzanie się kamienia, który często prowadzi do kosztownych w naprawie awarii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 + jedenaście =