Sztuka przygotowywanie kimchi

Sztuka przygotowywanie kimchi

Kimchi to tradycyjne danie kuchni azjatyckiej i najpopularniejsza przystawka w Korei Południowej. Statystycznie jeden Koreańczyk spożywa rocznie nawet do dwudziestu kilogramów tej potrawy – jako przystawkę, dodatek do smażonego czy grillowanego mięsa lub jako składnik zup. Kimchi zajmuje zaszczytne piąte miejsce na liście najzdrowszych potraw świata, a dodatkowo tradycyjny sposób jego przygotowania, czyli kimjang, został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. 

Czy przygotowanie domowego kimchi jest skomplikowaną sztuką? 

Koreańska potrawa jest bardzo łatwa do przyrządzenia, ponieważ w jej skład wchodzą głównie szeroko dostępne warzywa. Przede wszystkim jest to: kapusta pekińska, biała rzepa, czosnek, cebula dymka, marchewka, por, imbir, koreańskie chili w proszku (zwane gochugaru). W przepisie na kimchi nie może zabraknąć sosu sojowego, rybnego, mąki ryżowej (można użyć pszennej, ale musi być bardzo drobna) oraz cukru i pieprzu do doprawienia warzyw. 

Przygotowanie azjatyckiego przysmaku nie jest skomplikowane, ale pochłania dużo czasu. Najczęściej robienie kimchi obejmuje dwa etapy, a czas przygotowywania i oczekiwania wynosi powyżej jednej doby (najczęściej są to dwa dni). Samo danie można jeść od razu, ale najlepiej zrobić to po około tygodniu czekania – wtedy proces fermentacji warzyw będzie wydłużony, dzięki czemu kimchi będzie zdrowsze i bogatsze w witaminy. 

Domowe kimchi – jak je wykonać? 

Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie potrawy w kilku etapach, dzięki czemu praca pójdzie sprawniej. Pierwszym z nich jest pokrojenie kapusty pekińskiej i białej rzepy, a potem wcieranie w nie przypraw – cukru i soli. Następnie trzeba pokrojone warzywa wsadzić na kilka godzin do lodówki, odsączyć z nich wodę i przykryć czymś ciężkim, aby je dobrze docisnąć. Taki etap zajmuje zwykle parę godzin, choć wiele osób zostawia składniki na całą noc w lodówce, co jest lepszym rozwiązaniem (im dłuższy czas, tym zdrowsze i smaczniejsze kimchi). 

Podczas drugiego etapu przygotowania należy pokroić lub posiekać pozostałe warzywa. Kolejnym etapem jest zrobienie sosu lub kleiku (w zależności od rodzaju przygotowywanego kimchi). Sos powstaje poprzez połączenie sosu sojowego, rybnego, chili w proszku oraz wodą. Wciera się nim posiekane warzywa. Z kolei kleik to mieszanina mąki ryżowej (lub pszennej) z wodą oraz z cukrem. Po kilkuminutowym gotowaniu do kleiku dodaje się paprykę chili oraz pokrojone warzywa. Całość należy dobrze wymieszać. Niezależnie od sposobu przygotowania powstałe kimchi musi “odczekać” około tygodnia w słoiku lub lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − dziewięć =