Mity dotyczące parzenia białej herbaty

Mity dotyczące parzenia białej herbaty

Herbata biała uchodzi za najłagodniejszą i najdelikatniejszą ze wszystkich rodzajów suszu. Liście tej rośliny, często w postaci nierozwiniętych pąków, poddaje się jedynie więdnięciu i suszeniu. Proces powstawania tego produktu jest zatem stosunkowo szybki i prosty. Swoim aromatem i smakiem białe herbaty skradły serca Europejczyków, chociaż nie jest to raczej produkt wytwarzany na masową skalę.

Pochodzenie i parzenie

Wbrew pozorom jasny susz produkuje się nie tylko w Chinach. Można znaleźć również produkty z Nepalu, Tajwanu i Malawi. Różnią się one nutami smakowymi i każda z nich ma swoich wielbicieli. Nawet Kenia i Gruzja eksperymentują z tym rodzajem roślin. Ich herbaty zyskują na popularności i jakości. Gotowe susze można znaleźć m. in. na stronie https://eherbata.pl/herbaty-30/biala-1/. Aby powstał delikatny napar, liście należy zaparzyć w wodzie o temperaturze od 90 do 95 st. C lub nawet wrzątkiem. Tak polecają chińscy producenci, którzy obalają mit o konieczności parzenia tej herbaty przestudzoną wodą. Niektórzy twierdzą, że pąki do produkcji białego suszu są zbierane tylko wiosną, gdy są niedojrzałe. Istnieją jednak odmiany, które zbierane są znacznie później, z pełni dojrzałych roślin. Herbata z młodych liści ma natomiast znacznie więcej przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się organizmu.

Biały napar wspomaga organizm w trakcie wzmożonego wysiłku umysłowego. Pobudza organizm i działa przed długi czas. Można ją zatem stosować w zastępstwie dla kawy. Herbata biała to aromatyczny i delikatny produkt. Warto go pić zarówno dla smaku, jak i licznych właściwości zdrowotnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 − sześć =