Jak rozpoznać dobry grill?

Jak rozpoznać dobry grill?

Grillowanie to forma odpoczynku lubiana przez niemal każdego, kojarzona z latem i beztroskimi chwilami. Przyjemne skwierczenie mięsa, zapach kiełbasek i żarzące się węgielki – to wszystko sprawia, że posiłek na łonie natury smakuje jeszcze lepiej. Aby jednak nie kupować nowego sprzętu co roku i cieszyć się najwyższej jakości rusztem, warto wybrać dobry grill, który posłuży nam przez kilka sezonów.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Jedną z najważniejszych części grilla jest ruszt – w końcu to na kratce przyrządzane jest jedzenie. Powinien być wykonany z materiałów dobrej jakości, najlepiej z żeliwa lub stali nierdzewnej. Droższe modele mają także ruszty ze stali nierdzewnej pokryte dodatkowo porcelaną. Szeroką gamę takiego sprzętu można znaleźć np. na https://grillmajster.pl/. Uchwyty powinny być wykonane z odpornego na wysokie temperatury aluminium.

Innym czynnikiem decydujący o jakości grilla są nóżki. Powinny być grube i stabilne, aby zapewniały bezpieczeństwo podczas grillowania – grill na niedokręconych nóżkach może się przewrócić i spowodować szkody, a nawet narazić zdrowie osób znajdujących się obok. Istotna jest także waga sprzętu – cięższe modele gwarantują lepszą stabilność, ale mogą stanowić problem, kiedy grill ma być przemieszczany z miejsca na miejsce. W takiej sytuacji niezbędne będą solidne kółeczka. 

W przypadku grilla węglowego ważne jest, aby w pokrywie miała regulacje dopływu powietrza. Dzięki temu możliwe jest grillowanie w każdą pogodę. Dobry sprzęt powinien być wyposażony w popielnik pod paleniskiem umożliwiający zebranie zbędnego popiołu bez wygaszania grilla. Niektóre modele mają w pokrywie wbudowany termometr. Jest to przydatny gadżet, szczególnie dla tych, którzy na grillu przyrządzają dania bardziej wymagająca niż tradycyjna kiełbasa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem + dziewiętnaście =