Jak przechowywać akcesoria kuchenne?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kuchnia to miejsce, w którym znajduje się wiele akcesoriów wykorzystywanych w procesie przygotowywania i przyrządzania różnorodnych potraw. Muszą być one w odpowiedni sposób przechowywane, tak aby zawsze były pod ręką, a jednocześnie nie przeszkadzały w wykonywaniu poszczególnych czynności. Podstawą są pojemne szuflady, idealnie nadające się do schowania takich elementów, jak sztućce, obieraczka do warzyw, wyciskarka do owoców czy szpryca do pączków. Pozostałe zalecane rozwiązania zostaną opisane w dalszej części artykułu. 

Wygodne haczyki to strzał w dziesiątkę 

Oprócz wspomnianych już szuflad, w żadnej kuchni nie powinno zabraknąć specjalnych haczyków zamontowanych wewnątrz pojedynczych szafek (najlepiej na drzwiczkach). Można na nich bowiem z powodzeniem powiesić różne rzeczy, takie jak choćby zmiotka, szatkownica, rękawica kuchenna, garnki czy chochle. Ciekawym pomysłem jest w szczególności długi drążek z kilkoma haczykami. Kolejne doskonałe rozwiązanie to wysuwany koszyk ażurowy (metalowy albo plastikowy) umieszczony bezpośrednio pod zlewem. Jest to wprost idealny schowek na wszelkie gąbki i ściereczki, które często walają się niepotrzebnie po całym wnętrzu. Z pewnością warto również wykorzystać reling, czyli metalowy pręt zamocowany do ściany, ewentualnie blatu stołu. Pozostałe godne uwagi pomysły to:

– drążek stalowy zainstalowany wewnątrz wybranej szafki (na pokrywki do garnków)

– stylowe pojemniki na przyprawy 

– rozbudowana suszarka na naczynia i akcesoria

– specjalne organizery składające się z wielu pudełek i schowków

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*