Czym posługuje się cukiernik podczas wykonywania ciastek, tortów i kremów?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Cukiernicy są rzemieślnikami zajmującymi się wytwarzaniem różnego rodzaju pieczywa cukierniczego, słodkich deserów i lodów. Niektórzy z nich są prawdziwymi artystami w swoim fachu. Ich wyroby nie tylko znakomicie smakują, ale również pięknie się prezentują na stołach. W pracowniach cukierniczych używa się najlepszych gatunkowo produktów oraz specjalistycznego sprzętu do obróbki wszystkich składników.

Bezy, torty, kremy

Aby powstała beza, trzeba ubić sztywną pianę z białek jaj i zmieszać ją z cukrem-pudrem. Wydzielone porcje piecze się w niskiej temperaturze. Potem cukiernik przekłada te ciastka bitą śmietaną. Białka osiągną odpowiednią konsystencję, jeśli ubije się je za pomocą specjalnej ubijaczki, takiej jak: https://ibis.net.pl/oferta/ubijaczki-planetarne-uc/. Jest ona wyposażona w mniej lub bardziej gęste rózgi, które wprawione w ruch elektrycznym silniczkiem, ubiją masę szybko i dokładnie. Do wykonania tortu potrzebny jest delikatny biszkopt. Ubijaczka cukiernicza ma również płaskie i spiralne miesidła do rozrabiania ciasta. Posłużą one do mieszania wszystkich składników kremu, którym cukiernik przekłada i zdobi tort.

Słodkie desery

Cukiernicy wytwarzają też ciastka, koktajle, inne kremy na bazie bitej śmietany, czy budynie (muszą jednak pamiętać o ich dokładnym rozmieszaniu, aby były jednolite i gładkie). Robiąc koktajl za pomocą miesidła ubijaczki, łączy się kefir lub jogurt ze świeżymi owocami. Ubitą śmietanę kucharz ozdabia w pucharku gładką czekoladową polewą, rodzynkami, orzechami i listkami mięty. Taki krem może mieć różne smaki, jeśli zmiesza się śmietanę z kakao lub musem truskawkowym.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*